El dia 1 de novembre vam celebrar a l’Església dels Pares Carmelites de Badalona el primer dels dos concerts de guitarra clàssica que l’Associació de la Guitarra de Badalona ha programat aquesta tardor.

L’artista convidat va ser el jove guitarrista mexicà Abel García Ayala, un talent emergent en el panorama guitarrístic internacional, que va interpretar un programa amb obres de diferents èpoques, orígens i estils, incloent una peça de Joan Manén, coincidint amb la commemoració en aquest any 2021 dels cinquanta anys de la mort d’aquest magnífic compositor català.

Com a curiositat comentarem que va interpretar també la transcripció per a guitarra de tres “pirekuas”, cançons de la cultura purépetxa, un imperi del Mèxic precolombí del qual és descendent l'intèrpret per part de mare.

Només té 25 anys, però Abel García Ayala va deixar patent la seva gran qualitat tècnica i una exquisida sensibilitat musical. 

 

“Abel posee una habilidad innata para la música y el arte, que hereda de una muy larga tradición familiar… Gracias a su pasión y dedicación ha logrado una envidiable musicalidad, sensibilidad y virtuosismo.”

Pepe Romero, Alacant, 2019.

 

 

VÍDEO: 

Aquí us oferim un primer vídeo-resum molt breu. Aviat publicarem més vídeos d’aquest concert en aquesta pàgina. 

 

 Abel García Ayala

 

La qualitat artística d'aquest jove guitarrista mexicà està avalada per 23 premis nacionals i 9 internacionals, com el "Premi Nacional de la Joventut", el màxim guardó que pot rebre un jove a Mèxic, lliurat pel president del País.

Abel García Ayala té només 25 anys, però ha actuat ja en 15 estats de Mèxic, a Itàlia, Suïssa, Suècia i la Xina. Ha actuat també amb diverses orquestres de cambra i simfòniques a Mèxic, Espanya i Estats Units.

El seu estil musical es nodreix dels grans mestres amb els quals ha pogut aprendre i conviure, com Leo Brouwer, Pepe Romero, John Williams, Manuel Barrueco i David Russell.

Va cursar la seva carrera al Conservatorio de las Rosas, sota la tutela de Rodrigo Nefthalí, on se li va atorgar per unanimitat la "Menció Honorífica".

Posteriorment, en 2019, realitza el Master in Classical Guitar Performance de la Universitat d'Alacant, on se li atorga la distinció de "Alumne Summa Cum Laude".

Recentment ha cursat el Màster d'Interpretació Solista en el Centre Superior Katarina Gurska, a Madrid, sota la tutela del mestre Alex Garrobé.

Compta amb dos discs publicats, "Guitarra Clásica" (2009) i "Guitarrerías" (2015). Forma part del "Cuarteto Curicaueri" i realitza diversos treballs de música de cambra.

Abel García Ayala utilitza cordes Knobloch Strings i toca amb guitarres construïdes pels seus pares, Abel García López i Verónica Ayala, reconeguts lutiers de la localitat de Paracho (Mèxic).

 

 

 


    

 

 


  

AMB EL SUPORT DE:

 

 

 

COL·LABOREN:

 

   

 

 

ORGANITZA: