El músic i compositor argentí Ástor Piazzolla va néixer l'11 de març de 1921. La seva obra va revolucionar el tango tradicional, al què va incorporar elements de jazz i de la música clàssica. Al principi no li van faltar detractors, però avui és considerat un dels músics més grans del segle XX. Enguany se celebra el seu centenari amb nombrosos actes i concerts arreu del món.

En el nostre Concert de Tardor de 2019, el quartet argentí de guitarres IN CRESCENDO va interpretar a Badalona vàries peces d'aquest autor. Compartim aquí el vídeo d'una d'elles, "Libertango" - títol que apareix al fusionar les paraules "Libertad" y "tango" - per retre-li homenatge i commemorar el centenari en el dia del seu aniversari. Gràcies per tot el que ens has deixat. Felicitats, Maestro.


VÍDEO: LIBERTANGO

 

Saber-ne més ...

Una altra de les conferències que vam poder gaudir en les primeres Jornades Internacionals de la Guitarra de Badalona va ser la que va impartir Jaume Bosser sobre els antecedents històrics de la guitarra.

 

 

En aquesta conferència, Jaume Bosser ens va convidar a fer una passejada per la història dels antecedents de la guitarra clàssica actual, especialment la viola de mà i els diferents tipus de guitarres, des del Renaixement fins a principis de segle XIX.

A més d'explicar-nos les seves característiques constructives, observables de forma directa en els instruments, Bosser va abordar també el seu ús musical i social en els seus respectius contextos i èpoques.

Si no vas poder assistir a la conferència ara pots veure-la en vídeo. Per a això punxa en el següent enllaç:

 

 IR A LA CONFERENCIA DE J. BOSSER (66')


 

Continuem editant i publicant els actes de les Jornades Internacionals de la Guitarra de Badalona 2017. És el torn de la conferència que va impartir el guitarrer i investigador Joan Pellisa sobre la vida i l'obra d'Antonio de Torres Jurado, considerat el pare de la guitarra clàssica actual. Pellisa ens va oferir una minuciosa revisió cronològica de la vida d'l'insigne mestre, incloent detalls anecdòtics i d'altres més desconeguts.

Si no vas poder assistir a la conferència, ara pots veure-la visitant la pàgina que li hem dedicat (fes clic a l'enllaç que trobaras a continuació). Malauradament, per un problema tècnic els minuts finals no es van enregistrar i la conferència no està completa, ho sentim, però malgrat això hem editat i publicat els 45 minuts gravats perquè pensem que el seu contingut és molt interessant. Esperem que a tu també t'ho sembli. 

VEURE LA CONFERÈNCIA DE JOAN PELLISA (45')

 


 

Aplicar mètodes científics per estudiar la resposta acústica d'un instrument musical és el que Marco Antonio Pérez fa amb la guitarra des de fa temps.

Doctor enginyer i també guitarrista, la seva àrea d’interès se centra en la caracterització experimental i la modelització numèrica del comportament dinàmic de materials i estructures avançades, i ara està aplicant aquest coneixement a l'estudi de la guitarra.

En la conferència que va impartir a Badalona durant les Jornades de la Guitarra 2017, ens va presentar dos dels projectes d'investigació que està duent a terme. 

Gràcies a aquesta conferència, una mica tècnica però molt entretinguda, vam poder conèixer de primera mà com fa la seva tasca de recerca i ens vam familiaritzar amb les eines, mètodes i tècniques que fa servir.

Pots veure més informació i el vídeo d'aquesta conferència visitant la pàgina que li hem dedicat. Fes clic a l'enllaç:

 

CONFERÈNCIA DE MARCO ANTONIO PÉREZ

 


 

És una pregunta que apareix sovint quan parlem de conservació i posada en valor d'instruments antics, tant en museus com en col·leccions privades.

D'aquest dilema, centrat en la guitarra, en va parlar el prestigiós luthier i restaurador John Ray a Badalona durant les Jornades de la Guitarra 2017, que va organitzar la nostra associació amb motiu del bicentenari d'Antonio de Torres. Aquí pots veure i escoltar un fragment en què tracta aquest tema:En aquesta interessant conferència, John Ray també ens va explicar les principals dificultats que comporta la restauració d'una guitarra històrica i algunes de les tècniques que utilitza en la seva feina.

 

VEURE LA CONFERÈNCIA COMPLETA D'EN JOHN RAY (42')

 


 

 

El luthier mexicà Abel García López primer va ser alumne destacat i després l'assistent del gran mestre José Luis Romanillos i avui encapçala la nova generació de guitarrers de la ciutat de Paracho, epicentre de la guitarra a Mèxic. La seva depurada tècnica, la gran qualitat dels seus instruments i els seus incansables ganes de millorar, li han obert camí internacionalment fins a ser considerat un dels millors constructors de món.

Un dia es va proposar construir una rèplica de la guitarra "La Cumbre" d'Antonio de Torres, la més elaborada de totes les guitarres que va construir el gran mestre. L'Abel va trigar nou anys a finalitzar l'instrument. L'any 2017 el va portar a Badalona i va ser exposat en les Jornades de la Guitarra, l'esdeveniment en homenatge a Antonio de Torres que va organitzar la nostra Associació amb motiu del seu bicentenari.

En aquestes jornades, l'Abel ens va oferir una magnífica conferència en la qual ens va explicar detalladament la seva aventura. Pots veure el vídeo d'aquesta conferència a la pàgina que li hem dedicat. Allà hi trobaràs més informació: 

"La Cumbre", nou anys per construir una rèplica perfecta