From Wikimedia Commons - Public DomainEnguany celebrem també el centenari d'un altre gran músic argentí: Ariel Ramírez (1921-2010). Gran pianista i prolífic compositor, va crear un gran nombre d'obres de tot tipus, aconseguint fama mundial amb algunes com amb la cançó "Alfonsina i el Mar", que va compondre juntament amb l'escriptor Félix Luna.

Moltes són les adaptacions d'aquesta bella obra que s'han fet per a guitarra, sent actualment una peça que molts guitarristes interpreten com a bis a al final dels seus recitals. En el concert que va organitzar la nostra associació l'any 2013 a Badalona, el sud-coreà Daekun Jang la va interpretar de manera magistral. Ho recordem en el centenari del seu autor:


VÍDEO: ALFONSINA Y EL MAR

Continua llegint ...

 

Molts dels que ens visiteu potser us pregunteu - especialment si no sou de Badalona - pel significat de l'escultura del simi amb guitarra que la nostra Associació utilitza com a símbol.

La resposta té la seva història, una mica complicada però ben curiosa. Aquí te l'expliquem.

El músic i compositor argentí Ástor Piazzolla va néixer l'11 de març de 1921. La seva obra va revolucionar el tango tradicional, al què va incorporar elements de jazz i de la música clàssica. Considerat un dels músics més grans del segle XX, enguany se celebra el seu centenari amb actes i concerts arreu del món.

En el nostre Concert de Tardor de 2019, el quartet argentí de guitarres IN CRESCENDO va interpretar a Badalona vàries peces d'aquest autor. Compartim aquí el vídeo d'una d'elles, "Libertango" per retre-li homenatge i commemorar el centenari en el dia del seu aniversari. Gràcies per tot el que ens has deixat. Felicidades, Maestro.


VÍDEO: LIBERTANGO

Saber-ne més ...

Una altra de les conferències que vam poder gaudir en les primeres Jornades Internacionals de la Guitarra de Badalona va ser la que va impartir Jaume Bosser sobre els antecedents històrics de la guitarra.

 

 

En aquesta conferència, Jaume Bosser ens va convidar a fer una passejada per la història dels antecedents de la guitarra clàssica actual, especialment la viola de mà i els diferents tipus de guitarres, des del Renaixement fins a principis de segle XIX.

A més d'explicar-nos les seves característiques constructives, observables de forma directa en els instruments, Bosser va abordar també el seu ús musical i social en els seus respectius contextos i èpoques.

Si no vas poder assistir a la conferència ara pots veure-la en vídeo. Punxa en el següent enllaç:

 

 VEURE LA CONFERENCIA DE J. BOSSER (66')


 

Continuem editant i publicant els actes de les Jornades Internacionals de la Guitarra de Badalona 2017. És el torn de la conferència que va impartir el guitarrer i investigador Joan Pellisa sobre la vida i l'obra d'Antonio de Torres Jurado, considerat el pare de la guitarra clàssica actual. Pellisa ens va oferir una minuciosa revisió cronològica de la vida d'l'insigne mestre, incloent detalls anecdòtics i d'altres més desconeguts.

Si no vas poder assistir a la conferència, ara pots veure-la visitant la pàgina que li hem dedicat (fes clic a l'enllaç que trobaras a continuació). Malauradament, per un problema tècnic els minuts finals no es van enregistrar i la conferència no està completa, ho sentim, però malgrat això hem editat i publicat els 45 minuts gravats perquè pensem que el seu contingut és molt interessant. Esperem que a tu també t'ho sembli. 

 

VEURE LA CONFERÈNCIA DE JOAN PELLISA (45')

 


 

Aplicar mètodes científics per estudiar la resposta acústica d'un instrument musical és el que Marco Antonio Pérez fa amb la guitarra des de fa temps.

Doctor enginyer i també guitarrista, la seva àrea d’interès se centra en la caracterització experimental i la modelització numèrica del comportament dinàmic de materials i estructures avançades, i ara està aplicant aquest coneixement a l'estudi de la guitarra.

En la conferència que va impartir a Badalona durant les Jornades de la Guitarra 2017, ens va presentar dos dels projectes d'investigació que està duent a terme. 

Gràcies a aquesta conferència, una mica tècnica però molt entretinguda, vam poder conèixer de primera mà com fa la seva tasca de recerca i ens vam familiaritzar amb les eines, mètodes i tècniques que fa servir.

Pots veure més informació i el vídeo d'aquesta conferència visitant la pàgina que li hem dedicat. Fes clic a l'enllaç:

 

CONFERÈNCIA DE MARCO ANTONIO PÉREZ