Neix aquest blog un 5 de juny, la mateixa data en què va néixer Federico García Lorca, i a ell li dediquem aquest primer article, ja que és ben sabut que el gran dramaturg i poeta va ser també músic, bon guitarrista i gran amant del nostre instrument favorit.

Però avui també l'hi dediquem molt especialment per un altre fet que potser pocs badalonins coneixen: García Lorca va passar el seu últim Nadal a Badalona.


Així ens ho explica Xavier Rius Xirgu, nebot nét de Margarida Xirgu, a la pàgina web de la família:

“Els últims dies de desembre de 1935 i primers de l'any 1936, Federico es va allotjar a la casa de Badalona de la Margarida.”

 

    

Això succeí després d'estrenar a Barcelona la seva obra "Doña Rosita la Soltera o el Lenguaje de las Flores", pocs dies abans del Nadal, amb la Xirgu com a protagonista.

Ella, actriu preferida, musa i amiga del poeta, devia convidar-lo a quedar-se a casa seva durant les festes i és evident que ell va acceptar.

Aquella antiga casa encara existeix i sembla que, tot i haver sofert diverses reformes, conserva la seva estructura, al menys vista des de l'exterior (foto). Des de l'any 2020 llueix una placa commemorativa al costat de l'entrada.

Així sabem que va ser a Badalona, ​​davant de la mar, on García Lorca va celebrar l'arribada del què seria l'últim any de la seva vida.

En el dia del seu aniversari, des de Badalona, ​​volem que aquest record sigui el nostre homenatge.

 

Vés al blog