30 d'abril de 2017

NAU3 - Centre Cultural l'Escorxador, Badalona

Una de les dues guitarres, "La Invencible", construïda per Antonio de Torres l'any 1884, ha sonat a Badalona per primer cop en concert després d'una restauració recent.

 

 

Tots sabem que el mestratge i la bona feina de Carles Trepat són indiscutibles, i encara més quan interpreta amb la seva guitarra Torres (ES 153, construïda en 1892). Però aquest cop ha estat per partida doble, ja que ha ofert el recital també amb "La Invencible" (SE70, de l'any 1884) que, després de molts anys de silenci, ha sonat a Badalona, de nou en concert, gràcies a una recent i encertada restauració encarregada pels seus nous propietaris, l'empresa Solera Flamenca.

Tenint en compte que no queden gaires guitarres originals de Torres al món - encara menys en condicions d'oferir un concert - podem qualificar el recital que hem gaudit a Badalona, d'esdeveniment històric en el món de la guitarra.

 

 

Històric i sublim, perquè vam veure i sentir un Carles Trepat exultant i màgic que ens va embolcallar en una atmosfera plena de colors, matisos i sonoritats mai escoltades pel nombrós públic que omplia l'aforament de la sala i que va mantenir, emocionat, un silenci absolut.

Trepat, autèntic mestre de cerimònies, va alternar sis vegades entre les dues guitarres, escollint la que millor s'adequava a cadascuna de les obres que anava interpretant. No va deixar passar l'oportunitat de regalar-nos una dissertació magistral sobre els dos instruments i sobre un aspecte sovint oblidat, les cordes que utilitzava: entorxats de budell, de seda o de crinera de cavall... de principis del segle XX !

 

 

No podia tenir millor final l'homenatge que des de la nostra Associació hem volgut retre a Antonio de Torres amb motiu del bicentenari del seu naixement. No l'oblidarem.

Gràcies, Mestre.

 

 

 

PROGRAMA

Tárrega
Preludi nº 1
Oremus y Berceuse (sobre Schumann)
Dos polcas
 
I. Albéniz - F. Tárrega
Granada (Serenata)
 
E. Pujol
Cançó de Bressol
Cubana
 
M. de Falla
Homenaje a Debussy
 
J. Arcas
Bolero
Colección de tangos
 
II
 
M. Llobet
Preludi en re mayor
Cançons populars catalanes
 
E. Granados (Tr.: C. Trepat)
El mirar de la Maja (Tonadilla)
Capricho español
 
E. Granados - M. Llobet
Dedicatoria (Cuentos de la juventud, op. 1 nº 1)
Danza española nº 10 (Melancólica)