CONFERÈNCIES

A més de la conferència inaugural d'Abel García López,durant les jornades es van celebrar cinc conferències més, a càrrec de prestigiosos especialistes, sobre aspectes de la història, l'estudi, la construcció i la restauració de guitarres.

 

Tècniques d'investigació i restauració (1)

JOHN RAY, lutier. Granada.

Nascut al Canadà, John Ray resideix des de 1989 a Granada on ha après les tècniques tradicionals que fa anys utilitzen els guitarrers granadins.

La seva exposició va versar sobre les tècniques de recerca d'instruments històrics. Va tractar els punts importants de l'examen d'un instrument, les formes de plasmar aquesta informació i on insistir quan volem fer una rèplica d'una guitarra històrica.

  

Tècniques d'investigació i restauració (2)

MARCO ANTONIO PEREZ, doctor enginyer. Barcelona.

En aquesta conferència el doctor Marco A. Pérez ens va presentar els resultats de l'estudi més ambiciós i detallat realitzat sobre tapes harmòniques de guitarra, en què s'ha mesurat i analitzat el comportament vibratori de cinc tapes de guitarra de concert al llarg del seu procés de construcció.

 

En segon lloc, ens va exposar també els resultats i conclusions de l'estudi de recerca dut a terme amb la històrica guitarra de Torres FE09 - MDMB 626 construïda l'any 1859 i que va pertànyer a Miquel Llobet.

Aquesta guitarra presenta unes fissures en el fons per efecte de la pressió de tornaveu. En aquest estudi s'ha analitzat la viabilitat de la seva reparació i la influència que pot tenir aquesta intervenció sobre l'acústica de l'instrument..

 

Els antecedents de la guitarra de Torres

JAUME BOSSER, lutier i estudiós d'instruments antics. Barcelona.

Aquest músic i investigador polifacètic, que s'autodefineix també com "Violer", no tant sols construeix magnífiques guitarres. El seu profund coneixement dels instruments antics li permet construir també violes, tiorbes i llaüts (renaixentistes i barrocs).


Jaume Bosser va estar a les nostres jornades compartint els seus coneixements i la seva experiència. Com a luthier especialitzat en instruments antics de corda polsada, en la seva conferència ens va convidar a conèixer els antecedents de la guitarra de Torres, especialment la viola de mà i els diferents tipus de guitarres des del Renaixement fins a principis del s. XIX.

 

Antonio de Torres Jurado: vida i obra.

JOAN PELLISA, lutier i estudiós d'instruments antics. La Fatarella, Tarragona.

En aquestes Jornades no hi podia faltar una conferència dedicada al gran Mestre. Va ser el diumenge 30 al matí, a càrrec de Joan Pellisa.

Joan Pellisa és un dels lutiers catalans més actius. Amb una excel·lent formació de base de la mà de Jaume Bosser, Raúl Yagüe i molt especialment de José Luís Romanillos, avui construeix al seu taller de la Fatarella uns excel·lents instruments de corda.

A això cal afegir els seus coneixements com a historiador i investigador, que parteixen dels seus deu anys dedicats a la documentació i catàleg dels fons del Museu de la Música de Barcelona, i de la seva tasca d'investigació personal. És també un gran divulgador, amb nombroses publicacions en forma d'articles, conferències i llibres.

Després d'una revisió cronològica de la vida del mestre, amb atenció a alguns aspectes més desconeguts o misteriosos, Joan Pellisa ens va oferir també una aproximació als diversos models i conceptes de guitarra que Antonio de Torres va construir al llarg de la seva vida ja siguin els constants en cadascuna de les seves dues èpoques, com els instruments en què divergeixen.

 

Construcció d'una guitarra de concert

ANDRÉS D. MARVI, lutier. Granada.

És sens dubte un dels grans constructors de l'actualitat, ofici que va aprendre en la seva Alemanya natal i que va seguir millorant després de instal·lar-se a l'Alpujarra granadina.

Andrés D. Marvi ha sabut trobar la simbiosi entre dues formes de construir tan diferents. Les seves guitarres, tant clàssiques com flamenques, són tocades per prestigiosos concertistes: Gerardo Núñez, Goran Krivokapic, Graham Anthony Devine, Aniello Desiderio ...