MARCO ANTONIO PÉREZ,
doctor enginyer

Barcelona

CONFERÈNCIA - 29 d'abril de 2017

NAU3 - Centre Cultural l'Escorxador, Badalona

En aquesta conferència, Marco Antonio Pérez ens va presentar dos dels estudis que està realitzant: l’un relacionat amb les propietats físiques i acústiques de la tapa harmònica de la guitarra i l’altre amb la restauració d'una guitarra històrica d'Antonio de Torres.


Aplicar mètodes científics per estudiar la resposta acústica d'un instrument musical és el que Marco Antonio Pérez fa amb la guitarra des de fa uns quants anys.

En la conferència que va impartir a Badalona durant les Jornades de la Guitarra 2017 vam poder copsar de primera mà com realitza la seva feina i ens vam familiaritzar amb algunes eines, mètodes i tècniques que fa servir.

Aquest doctor enginyer, que també és guitarrista, dirigeix actualment un projecte de recerca, en col·laboració amb el guitarrer badaloní Antonio Manjón, president de la nostra Associació, amb l’objectiu de verificar i quantificar la relació que hi ha entre les propietats físiques de la tapa harmònica de la guitarra i la seva resposta vibratòria i sonora.

Que aquesta relació existeix és una cosa que tots els lutiers ja saben per experiència i per la intuïció que aquesta experiència els proporciona, però pocs l’han intentat mesurar objectivament en un estudi rigorós i exhaustiu com el que Marco Antonio Pérez ens va presentar en aquesta conferència, una xerrada molt tècnica però també molt entretinguda.

A la segona part de la conferència ens va parlar de l'estudi que va realitzar de la guitarra de Miquel Llobet, construïda per Antonio de Torres l’any 1859. Aquesta guitarra es conserva al Museu de la Música de Barcelona i presenta unes fissures en el fons per efecte de la pressió del tornaveu. En l'estudi es va analitzar la viabilitat de la seva restauració i la influència que pot tenir aquesta intervenció sobre l'acústica de l'instrument.

Malauradament, no conservem completa aquesta part perquè la càmera va esgotar la seva bateria 10 minuts abans de finalitzar. Ho lamentem i demanem disculpes, però vam pensar que malgrat tot havíem d’editar i publicar el vídeo perquè segueix valent la pena. Aquí el tens!:


VÍDEO (41 min.)

CONFERÈNCIA DE MARCO ANTONIO PÉREZ:

 

 


 

Marco Antonio Pérez

És doctor enginyer per la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech i titulat en Sonologia per l'ESMUC. 

Actualment és professor en el Departament d'Enginyeria Industrial a IQS School of Engineering de l'Universitat Ramon Llull.

La seva àrea d'investigació se centra en la caracterització experimental i la modelització numèrica del comportament dinàmic de materials i estructures avançades. Participa en diversos projectes internacionals relacionats amb l'estudi i la caracterització d'instruments musicals juntament amb reconeguts guitarrers i els principals museus de música europeus.