L'any 2017, la nostra Associació va organitzar les Jornades Internacionals de la Guitarra per commemorar el bicentenari del naixement d'Antonio de Torres Jurado (1817-1892).

Aquest luthier, conegut també com "el Stradivarius de la guitarra", ha passat a la història per assentar les bases constructives de la guitarra clàssica tal com la coneixem avui.


L'esdeveniment pretenia ser un focus de difusió de coneixement sobre l'història i l'actualitat de la guitarra i alhora un punt de trobada per a professionals, estudiants, aficionats i amants d'aquest bell instrument.Durant tres dies molt intensos vam poder assistir a 4 CONCERTS de gran nivell (Carles Trepat, Cuarteto Terpsícore, Abel García Ayala y Antonio López Palacios) i a 6 CONFERÈNCIES sobre lutheria de la mà de grans mestres: Abel García López, Joan Pellissa, Jaume Bosser, John Ray, Marco A. Pérez y Andrés Daniel Marvi.

Cal destacar que Carles Trepat va interpretar el seu concert amb dues guitarres originals d'Antonio de Torres. Una d'elles, "la invencible" ha sonat per primer cop a Badalona després d'una acurada restauració.


També vam poder contemplar una EXPOSICIÓ inèdita que va reunir vuit rèpliques artesanals de guitarres famoses d'Antonio de Torres, construïdes per lutiers de gran renom de diferents països, que van acudir a Badalona amb els seus instruments per participar en aquest esdeveniment i homenatjar d'aquesta manera al seu il·lustre predecessor.

En aquest marc es va celebrar també la tercera edició del nostre CONCURS Infantil i Juvenil de Conjunts de Cambra amb Guitarra, amb un jurat de prestigi presidit pel mestre Eulogio Dávalos.

 


Ens satisfà poder afirmar que aquest esdeveniment, nascut a partir d'una idea fundacional de la nostra Associació i sense precedents a Badalona, ​​va ser un èxit rotund.


El nivell de qualitat assolit pels actes celebrats va ser molt alt i la resposta de públic fou excel·lent, amb una xifra total d'assistents que va superar el miler de persones.

Hem d'agrair a col·laboradors, patrocinadors i anunciants la confiança i el suport que ens van brindar des del primer moment. Ells, juntament amb l'aportació i el treball voluntari dels membres de la nostra Associació, van fer possible que tots els actes d'aquest esdeveniment cultural fossin públics i de franc.

L’esforç va valdre la pena: Concertistes, conferenciants, expositors, concursants, jurat, tots es van congratular de l'existència d'un esdeveniment d'aquestes característiques i encara avui el recorden com un dels millors actes en homenatge a Antonio de Torres que es van celebrar arreu en l'any del seu bicentenari.

Gràcies a tots per contribuir a fer de les  Jornades de la Guitarra de Badalona una magnífica festa i per alimentar el nostre optimisme de cara al futur.

  

"Desde luego que las jornadas fueron un éxito. Mucha calidad y organización impecable. Enhorabuena!"

Carlos Juan Busquiel, mestre luthier. Petrer, Alacant.

 

"Felicidades a la Asociación de la Guitarra de Badalona por unas jornadas llenas de contenido donde hemos aprendido y disfrutado muchísimo. Y detrás de todo hay mucho trabajo, sin duda. Gracias por vuestro empeño."

Marcos Villanueva, concertista y profesor del Conservatorio Municipal de Música de Barcelona.

 

Al menú que hi ha tot seguit pots consultar més informació i veure vídeos dels actes d'aquestes Jornades de la Guitarra de Badalona 2017: