El guitarrista islandès Arnaldur Arnarson oferirà a Badalona un recital de guitarra clàssica amb un instrument històric, construït l'any 1914 pel luthier Enrique García.

Considerat un dels millors músics del seu país i amb una  sòlida trajectòria internacional, Arnaldur Arnarson és especialment conegut aquí pel fet de residir a Barcelona des de fa anys. És subdirector de l'Escola Luthier d'Arts Musicals, on imparteix classes de guitarra.

 

HOMENATGE AL LUTHIER ENRIQUE GARCÍA

La celebració d'aquest concert coincideix amb el centenari de la mort d'un dels lutiers de guitarres més grans que ha tingut Catalunya: Enrique García.

A principis del segle XX, aquest constructor de guitarres madrileny es va instal·lar a Barcelona i va assolir un gran prestigi, donant un gran impuls a l'escola catalana de guitarrers.

La qualitat del seu treball li va permetre mantenir un contacte estret amb els guitarristes més famosos de la seva època, Tàrrega i Llobet entre ells.

Per aquesta coincidència, el Concert de Tardor 2022 serà també un concert d'homentage a la figura d'Enrique García i per això Arnaldur Arnarson interpretarà vàries de les obres del programa amb una guitarra García original, construïda  pel mestre l'any 1914, i que actualment pertany a la col·lecció de guitarres històriques de Casa Luthier.

DATA: DISSABTE 12 NOVEMBRE 2022

HORA:  20:15 h

LLOC: Església del Carme. C. St Miquel 44, Badalona

ENTRADA LLIURE - Donatiu voluntari

 

 

 

 

 

CONCERT DE TARDOR 2022

 

ARNALDUR ARNARSON

 

Homenatge:

 

CENTENARI

DE LA MORT DEL LUTHIER

ENRIQUE GARCÍA

 

 

AMB EL SUPORT DE:

 


 

COL·LABOREN:

 

   

 


 

ORGANITZA:

 

 


Arnaldur Arnarson

Va néixer a Reykjavík, Islàndia. Començà els seus estudis de guitarra a Suècia als deu anys amb Sten Ljungdal. Més tard va continuar a la Tónskóli Sigursveins D. Kristinssonar de Reykjavík amb Gunnar H. Jónsson. El 1982 es va graduar al Royal Northern College of Music de Manchester, on els seus mestres van ser els guitarristes Gordon Crosskey i John Williams i el director d'orquestra i pianista grec George Hadjinikos. Feu un any de perfeccionament amb José Tomás a Alacant i ha rebut consells remarcables dels mestres Oscar Ghiglia, David Russell i del gran llaütista Hopkinson Smith.

Ha guanyat premis en concursos internacionals, entre els quals, el primer premi del XXI Concurs Internacional de Guitarra "Fernando Sor" a Roma el 1992. El mateix any fou l'únic guitarrista, d'entre més de cent aspirants, en arribar a la final del concurs "East and West Artists" a Nova York, dirigit a instrumentistes solistes i grups de cambra.

El seu repertori comprèn des del renaixement fins els nostres dies. Com a destacat intèrpret de Bach fou convidat el 1985 a oferir recitals monogràfics en diversos cicles de música a diferents ciutats espanyoles. La seva interpretació del Concierto de Aranjuez, de Rodrigo, amb l'Orquestra Simfònica d'Islàndia (1990) i el seu recital al Festival d'Art de Reykjavík (1992), el van consolidar com un dels més prestigiosos músics d'Islàndia.

El novembre del 2000 va causar gran sensació la seva actuació com a membre de l’Ensemble Barcelona Nova Música a l'Auditori de la SGAE, a Barcelona.

A més del seu treball com a solista, en recitals i amb orquestra, actua en duo amb cantants, altres instrumentistes, quartets de corda i altres formacions cambrístiques. Ha ofert concerts i classes magistrals de guitarra i música de cambra a Europa, Austràlia, EUA i Sud-Amèrica. Participa sovint com a jurat en concursos internacionals de música.

 


 

QUI VA SER ENRIQUE GARCÍA?

 

A principis del segle XX, aquest constructor de guitarres madrileny instal·lat a Barcelona, va assolir un gran prestigi i va fer revifar l'escola catalana de guitarrers.

La qualitat del seu treball li va permetre mantenir un contacte estret amb els guitarristes més famosos de la seva època, com Francisco Tárrega i Miquel Llobet.

  

 

 

BIOGRAFIA BREU

Enrique García Castillo va néixer a Madrid l'any 1868. Tot i que el seu pare, Juan García, era constructor de guitarres, va començar el seu aprenentatge al prestigiós taller de Manuel Ramírez, per a qui va treballar durant uns quants anys. El 1893 una guitarra construïda per Enrique García va guanyar el primer premi a la Exposició Mundial de Chicago.

L'any 1895 es va traslladar a Barcelona, on va obrir un taller al carrer d'Aragó nº 455. El 1903 va traslladar el seu taller al mateix carrer, al número 369, i l'any 1908 es va traslladar de nou, aquesta vegada al Passeig de Sant Joan nº 110.

A la Barcelona de principis de rsegle XX s'hi concentraven els millors guitarristes del moment. La qualitat del treball d'Enrique García va fer d'ell un referent, un fet que va suposar un gran impuls per a l'Escola Catalana de Guitarrers.

Enrique García va morir el 31 d'octubre del 1922, ara fa 100 anys. L'endemà, “El Noticiero Universal” va publicar la seva necrològica, en què deia el següent:

 

“Llegó a adquirir tal perfección en su arte que puede afirmarse sin exageración que las guitarras que salieron de sus manos superaban en calidad y en cantidad de sonido a las mejores que se han fabricado, incluso a las del famoso Torres”

 

”hay fundadas esperanzas de que el brillante nombre de la casa García  no se extinguirá, pues su único e inteligente discípulo, Francisco Simplicio, se propone continuar la labor del maestro, habiendo dado ya alguna buena muestra de ello. Descanse en paz el guitarrero insigne.” 

 Guitarra García núm 154 - Any 1914

Col·lecció d'instruments històrics de Casa Luthie

 


 

ß Tornar