Ástor Pantaleón Piazzolla (Mar del Plata, 1921 - Buenos Aires, 1992) va ser un bandoneonista i compositor argentí. Avui és considerat un dels músics més grans de el segle XX i un dels compositors més importants de tango de tots els temps.

Les seves obres van revolucionar el tango tradicional, al què va incorporar elements de jazz i de la música clàssica. Bandoneonista virtuós, solia interpretar les seves pròpies composicions tocant amb diversos conjunts.

Va compondre diverses peces específicament per a guitarra i són nombrosos els compositors i intèrprets que han adaptat moltes de les seves obres al nostre instrument favorit, sent avui un autor recurrent en els programes dels concerts de guitarra a tot el món.

En el nostre Concert de Tardor 2019, a Badalona, ​​el quartet argentí de guitarres "IN CRESCENDO" va interpretar una altra de les obres més representatives d’Ástor Piazzolla - ell mateix deia que possiblement era la més reeixida: "Adiós Nonino". A continuació pots veure el vídeo.


Mentre estava de gira per Centreamèrica l’any 1959, Ástor Piazzolla va rebre la notícia de la sobtada mort del seu pare, Vicente Piazzolla, també conegut amb el sobrenom de “Nonino”. Ástor Piazzolla es va voler acomiadar d’ell amb música i va composar aquest tango, exclusivament instrumental, en la seva memòria.

 

“Papá nos pidió que lo dejáramos solo durante unas horas. Nos metimos en la cocina. Primero hubo un silencio absoluto. Al rato, oímos que tocaba el bandoneón. Era una melodía muy triste, terriblemente triste. Estaba componiendo «Adiós Nonino».”

Daniel Piazzolla, fill d'Ástor Piazzolla

Font: Wikipedia en espanyol


VÍDEO: ADIÓS NONINO


IN CRESCENDO, QUARTET DE GUITARRES

Fundat el 2005, el quartet de guitarres IN CRESCENDO és considerat una de les agrupacions de música de cambra més importants de l'Argentina. Els seus integrants són (d'esquerra a dreta): Andrés Novío, Pablo d'Negri, Juan Pablo Bujia i Ezequiel Marín.

IN CRESCENDO ha obtingut premis en nombrosos concursos nacionals i internacionals, i ha actuat en festivals i auditoris de tot el continent americà així com també a Espanya, França, Itàlia, Alemanya, República Txeca i Holanda, sent l'únic quartet de guitarres que ha ofert un concert a la Sala Principal de el teatre Colón, de Buenos Aires, en els més de cent anys d'història de teatre.

En aquest concert, el quartet va utilitzar guitarres de 6, 7, 8 i 10 cordes, especialment dissenyades per a la formació pel luthier Fernando Mazza.


VÍDEO: LIBERTANGO