Esdeveniment celebrat el dissabte 11 de juny de 2022 en el Centre Cultural Escorxador, de Badalona

 

La notícia de la mort de l'insigne luthier José Luis Romanillos, el febrer del 2022, ens va arribar quan la nostra Associació estava preparant un concert per celebrar el seu 90è aniversari al mes de juny. Malgrat la trista notícia, vam decidir mantenir el concert i, a més, convertir-lo en un acte d'homenatge pòstum a la seva persona.

 

CRÒNICA

Va ser un esdeveniment senzill i sincer, en què diversos deixebles de Romanillos el van recordar i van parlar de la seva persona i de la seva obra. A continuació, Miguel Javaloy ens va oferir un bell recital amb la seva guitarra Romanillos.

Volem destacar la presència a l'acte de Marian Harris, vídua i col·laboradora del luthier, que va viatjar a Badalona per assistir a l'homenatge, un gest que va emocionar tots els assistents i que és un honor per a la nostra modesta Associació. Li agraïm de tot cor.

La nostra intenció era la celebració d'un esdeveniment centrat en el record de la figura i l'obra de José Luis Romanillos, com a luthier i com a persona. Per aquest motiu vam triar una imatge seva per presidir l'escenari on es van celebrar els tres actes d'aquest esdeveniment: 

1 - COL·LOQUI SOBRE ROMANILLOS
amb Antonio Manjón i Joan Pellisa.
 
2 - PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:
"José Luis Romanillos-Guitarras-Época de Guijosa"
 amb el seu autor, Josep Melo.
 
3 - RECITAL DE GUITARRA
amb Miguel Javaloy.
 
 
Missatges de record i de reconeixement
 
Abans de començar, en un panell situat al llarg del passadís d'entrada de la NAU 3, els assistents van poder veure i llegir una col·lecció de missatges de reconeixement a la figura i obra de José Luis Romanillos.
 
Eren missatges enviats uns dies abans per guitarristes, guitarrers, alumnes i amics del Mestre, des de diferents parts del món. Va ser iniciativa de la nostra Associació contactar amb algunes persones que sabíem que coneixien el mestre i proposar-los que escrivissin unes paraules per a aquest acte.
 
D'aquesta manera van manifestar el seu sentir i el seu suport a aquest homenatge guitarrers insignes com Abel García López des de Paracho (Mèxic), Tobias Braun des de Àustria, Carlos González des de Almería, Carlos Juan Busquiel des de Petrer (Alacant), Mónica Esparza des de Califòrnia (USA), Pablo Sánchez Otero des de A Coruña, o Paolo Coriani desde Mòdena (Italia), entre d'altres.
 
Van voler sumar-se a aquest homenatge escrit alguns il·lustres guitarristes com Carles Trepat des de Lleida, el mateix Miguel Javaloy, que a més de participar a l'acte va voler deixar el seu testimoni escrit, o la famosa guitarrista grega Antigoni Goni, que toca habitualment amb una Romanillos.
 
 
Panells cronologia
 
A continuació els assistents van poder aturar-se davant de tres panells en què es reflectien les fites principals de la vida de José Luis Romanillos com apunts d'una cronologia. Cada panell abordava una de les tres vessants del seu llegat: Romanillos com a violer, com a docent i com a investigador.
 
 
Tot parlant de Romanillos
 
El guitarrer de Badalona Antonio Manjón Martín, alumne de Romanillos i actual president de l'Associació de la Guitarra de Badalona, va donar la benvinguda i va agraïr la seva presència  assistents, amb una salutació molt especial per a Marian Harris, vídua de José Luis Romanillos.
 
A continuació, el també guitarrer Joan Pellisa Pujades, deixeble i col·laborador de Romanillos, ens va parlar de les qualitats tècniques del mètode de treball del mestre y d'altres detalls i moments de les seves experiències amb ell.
 
Van pujar també a l'escenari per glossar aspectes de la personalitat de Romanillos dos prestigiosos lutiers que es trobaven a la sala: Jaume Bosser Artal y Andrés Daniel Marvi.
 
 
Presentació del llibre de Josep Melo
 
A continuació, el luthier Josep Melo i Valls amic i col·laborador de Romanillos, ens va presentar el llibre que ha realitzat, editat i publicat, on es mostren les guitarres construïdes per Romanillos a Guijosa.
 
És un treball exhaustiu, realitzat al llarg de quinze anys, en què ens mostra els instruments amb profusió de documentació i amb reproduccions fotogràfiques de les guitarres de molt alta qualitat ... i a mida real!

Ens va explicar els detalls dels processos fotogràfics i tècnics que va haver de seguir per assolir l'excel·lència en el resultat que es pot observar veient l'obra acabada. És un treball sense comparació en aquest país i a l'alçada de les millors publicacions sobre guitarra a nivell mundial.
 
 
Recital de guitarra de Miguel Javaloy
 
Miguel Javaloy Serrano ens va oferir un bell i emotiu recital amb la seva guitarra Romanillos, núm 776 “La Playera”.
 
Abans de començar ens va explicar detalls de les seves vivències personals amb Romanillos i de com va sorgir el desig de tenir i tocar amb una de les seves guitarres.
 
El repertori que va interpretar estava format per obres de diferents èpoques i estils (trobaràs el programa al final d'aquest article) 
 
El que no sabíem és que en Miguel Javaoy ens tenia reservada una sorpresa. Un fet que no passa en tots els concerts: UNA ESTRENA.
 
Pocs dies després de la mort de José Luis Romanillos, pel febrer del 2022, el compositor argentí Roberto Moya va compondre l'obra "Elegía para un Guitarrero" com a homenatge al mestre Romanillos. Va acordar amb Miguel Javaloy que aquest estrenaria l'obra als concerts dedicats a Romanillos a Badalona (11 de juny) i a Sigüenza (18 de juny).
 
Va ser així com vam tenir el privilegi de poder escoltar a Badalona per primer cop aquesta peça recentment creada i dedicada a José Luis Romanillos, interpretada amb una de les seves guitarres.
 
 
... I dues guitarres més
 
A més de "la Playera", que va ser la guitarra amb la qual Miguel Javaloy va interpretar el recital, vam poder contemplar també en directe, per gentilesa de Josep: la "Joseps" y "La Culé".
 
    
 
Ha sigut molt satisfactori rendir aquest sentit tribut a l'il·lustre guitarrer que va ser José Luis Romanillos, i ens sentim també molt afortunats i agraïts per haver comptat amb la presència de la seva vídua, Marian Harris, esposa, investigadora i col·laboradora de la seva obra, a qui, al final de l'acte, vam lliurar una còpia enquadernada dels textos enviats pels antics alumnes i amics del mestre que estaven exposats als panells de l'entrada.
 
 

VÍDEO

 

VIDEO-RESUM DE L'HOMENATGE A ROMANILLOS A BADALONA:

Tot i que l'esdeveniment va durar més de dues hores, el vídeo que podeu veure a continuació el resumeix en menys de 20 minuts. Hi apareixen totes les persones que hi van participar i es reviuen els moments més rellevants i emotius.

 

 
AGRAÏMENTS
 
Hem de  destacar la bona acollida que ha tingut aquest esdeveniment entre la família guitarrística i agrair a totes les persones que hi han participat o que han col·laborat d'una manera o altra en aquest acte d'homenatge a José Luis Romanillos. Citem aquí els qui hi han participat directament i els assistents coneguts. Potser oblidem algú per no haver-lo identificat, per això li demanem disculpes.
 
GUITARRERS: Josep Melo i Valls, Joan Pellisa Pujades, Jaume Bosser Artal, Andrés Daniel Marvi, Antonio Manjon MartinAbel Garcia Lopez, Carlos González, Carlos Juan Busquiel, Mónica Esparza, Pablo Sánchez Otero, Paolo Coriani y Tobias Braun.
 
GUITARRISTES: Miguel Javaloy Serrano, Antigoni Goni, Carles Trepat. Entre el públic assistent: Guillem Pérez-Quer, Maria Rovira y Jordi Sàbat.
 
Agraïm a la Sra. Anna Maria Lara i Carmona, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Badalona, la seva presència a l'acte i el reconeixement institucional que això significa.
 
Just és agraïr també la presència de Pere-Andreu Jariod i el suport i difusió que ha donat a aquest esdeveniment a través del seu programa “El Taller del Luthier” de Catalunya Ràdio.
 
Mil gràcies també als socis i amics de la nostra Associació que han contribuït i col·laborat perquè l'esdeveniment fos possible.

I finalment, un agraïment molt especial a Marian Harris Winspear per haver viatjat a Badalona per estar amb nosaltres i omplir de records, afecte i emoció aquest humil homenatge que hem gosat fer a qui va ser el company de la seva vida.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 

MÉS IMATGES DE L'ESDEVENIMENT:

 


 

ROMANILLOS

homenatge pòstum

90è aniversari

A BADALONA

 

 

AMB EL SUPORT DE:

 


 

ORGANITZA                                              COL·LABORA

                                                 

 

 

 


 INFORMACIÓ ADDICIONAL / DADES DELS PARTICIPANTS:

 

 

QUI VA SER JOSÉ LUIS ROMANILLOS?

 

José Luis Romanillos ens ha deixat fa molt poc (12-02-2022). Ell ha estat un dels luthiers - o guitarrer, o violer, com s'estimava més ser anomenat - més destacats de les últimes dècades, a nivell mundial.

És un referent per la seva obra com a constructor de guitarres, pels seus treballs de recerca i per la seva activitat docent, orientada a la formació de nous guitarrers.

L'Associació de la Guitarra de Badalona va començar a preparar aquest esdeveniment amb la idea de celebrar el seu 90è aniversari. Malauradament, serà un homenatge pòstum.

Al nostre bloc hem publicat una breu biografia de José Luis Romanillos.

Pots veure-la en el següent enllaç: 

José Luis Romanillos, guitarrer, mestre i investigador

 


 

ENS PARLEN DE ROMANILLOS: 

 
Antonio Manjón Martín  

Joan Pellisa Pujades

Guitarrer de Badalona (Barcelona)

Deixeble de José Luis Romanillos, va ser alumne seu als cursos de guitarreria del Festival de Guitarra de Córdoba els anys 1992, 1993 i 1995.

Després ha mantingut una bona relació amb el Mestre, per qui sempre ha sentit una gran admiració, tant per la seva qualitat professional com humana.

Construeix guitarres de concert. És soci fundador i actual President de l'Associació de la Guitarra de Badalona.

 

Guitarrer de La Fatarella (Tarragona)

Deixeble de Romanillos, d'ell en va aprendre moltes coses, algunes sobre la guitarra i d'altres sobre la vida en general. Afirma amb orgull que per a ell Romanillos ha estat un mestre, però sobretot un bon amic. Va col·laborar com a professor auxiliar al Curso de construcción de una Vihuela de Mano, organitzat a Sigüenza el 2010 juntament amb en Jaume Bosser, sota la direcció de Romanillos.

Joan Pellisa construeix instruments de corda polsada. És també investigador i divulgador, especialitzat en instruments històrics i en l'obra d'Antonio de Torres.


 

PRESENTACIÓ A BADALONA DEL LLIBRE:

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'autor: Josep Melo i Valls

Guitarrer, amb formació com a dissenyador, va estudiar la forma, el disseny, el so, la fusta… coses que li van proporcionar rigor a la seva obra, al seu pensament i l'experiència i les il·lusions per a la construcció de les seves guitarres. El producte final són instruments musicals de gran qualitat, elaborats amb rigor. Es va beneficiar de l'experiència i l'amistat de guitarrers com James L. d'Aquisto a Nova York, José Luis Romanillos a Guijosa i Steve Klein a Califòrnia.

Des que va conèixer Romanillos l'any 1995, la seva admiració i proximitat amb el Mestre el va animar a iniciar un treball de documentació gràfica exhaustiu i perllongat en el temps que va durar fins al 2010.

Aquest material és el que ha permès la creació de la impressionant obra que ens presenta. En ella ens mostra les guitarres de Romanillos amb profusió de documentació i amb reproduccions fotogràfiques dels instruments de molt alta qualitat, i a mida real!

Un treball sense comparació en aquest país i a l'alçada de les millors publicacions sobre guitarra a nivell mundial.

 

 


CONCERT DE PRIMAVERA

Intèrpret: Miguel Javaloy Serrano

Amb guitarrra Romanillos nº 776 "La Playera"

 

Miguel Javaloy Serrano

Nascut a Alacant, Miguel Javaloy Serrano va ser alumne del mestre José Tomás al Conservatori “Oscar Esplá” de la seva ciutat, obtenint les màximes qualificacions. Va completar la seva formació amb José Luis González, Carles Trepat, David Russell, Hopkinson Smith i Oscar Ghiglia.

Al llarg de la seva carrera ha actuat a nombrosos festivals i ha estat jurat a concursos nacionals i internacionals.

Ha gravat per a RTVE i Catalunya Música. També, juntament amb la soprano M Teresa Garrigosa, ha gravat pel segell “La Mà de Guido” el CD “Jaume Bosch, le Roi de la Guitare” primera publicació mundial de les cançons d’aquest compositor i guitarrista. Igualment, amb el mateix segell ha publicat “Souvenir de Barcelone”, un disc amb obres de Sor, Bosch, Tàrrega, Llobet, Pujol i Trepat.

Miguel Javaloy interpreta amb una guitarra de J. L. Romanillos i amb la rèplica d’una guitarra d’Antonio de Torres construïda per Joan Pellisa.

Actualment és professor a l'Escola Municipal de Música de Cambrils.

 

 

 

 

PROGRAMA

 

 

 


contacte / consultes : Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.