José Luis Romanillos ens va deixar el passat mes de febrer del 2022. En el mes de juny li hem fet un homenatge a Badalona.

Ell ha estat un dels lutiers - o guitarrer, o violer, com s'estimava més definir-se - més destacats de les darreres dècades, a nivell mundial.

És un referent per la seva obra com a constructor de guitarres, pels seus treballs de recerca i per la seva activitat docent, centrada en la formació de nous guitarrers.

A continuació, destaquem les fites principals de la seva biografia.

"El Noi de la Mare" és una cançó de bressol tradicional catalana, d’origen desconegut - probablement del segle XVIII - que amb el pas del temps ha acabat formant part també del repertori de Nadal. 

Melodia molt popular, se n'han fet moltes adaptacions, essent especialment famós l’arranjament per a guitarra que va fer Miquel Llobet (1878-1938).

Aquesta va ser la peça que va triar Zoran Dukic per regalar-nos el bis que li vam demanar al final del fantàstic recital de guitarra que ens va oferir a Badalona l’11 de desembre de 2021. Zoran no va presentar la obra. Simplement, abans d’interpretar-la, es va dirigir al públic i ens va dir: “Voy a tocar una pieza que hace tiempo que no toco. Es muy bella y seguro que la conocéis"

Aquí la tens, sensibilitat en estat pur:

2022 és un any molt especial per a l'Associació de la Guitarra de Badalona perquè és el nostre 10è aniversari i ho celebrem commemorant tres aniversaris més que coincideixen en aquest mateix any.

Estan relacionats amb tres lutiers històrics, autèntics referents al món de la guitarra: Romanillos, Fleta y Enrique García.

Per a cadascun d'aquests tres il·lustres guitarrers hem preparat un acte d'homenatge que inclou una conferència – col·loqui sobre la seva figura i un concert interpretat amb una de les seves guitarres originals.

Aquests actes se celebren a Badalona coincidint aproximadament amb la data de cada aniversari, en els mesos de juny (Romanillos), juliol (Fleta) i novembre (García).

 

Més informació ...


 

 

 

10è ANIVERSARI DE L'ASSOCIACIÓ DE LA GUITARRA DE BADALONA

Aquesta Associació es va crear el gener del 2012 per iniciativa d'un grup de professionals del món de la guitarra clàssica de Badalona, juntament amb diversos aficionats, per tal d'organitzar esdeveniments a la nostra ciutat que tinguessin la guitarra clàssica i flamenca com a protagonista.

En aquests deu anys l'Associació de la Guitarra de Badalona ha aconseguit establir una programació regular de concerts de guitarra clàssica a la nostra ciutat i dur a terme altres iniciatives que, sense la seva existència, haguessin estat impossibles.

Fent clic al botó a continuació podràs veure un breu resum en imatges de les activitats realitzades en aquests deu anys.

 

El violinista i compositor català Joan Manén i Planas va crear la seva “Fantasía – Sonata” para guitarra el 1929, a petició del seu amic Andrés SegoviaAquesta obra es considera avui una de les més importants del repertori de guitarra de la primera meitat del segle XX.

 

El passat any 2021 es va celebrar  el “Any Joan Manén” amb motiu del cinquantenari de la mort d'aquest gran músic, que va ser famós i va obtenir un gran reconeixement en vida i que ha estat, però, força oblidat un cop mort. 

 

Al nostre Concert de Tardor, celebrat el novembre de 2021 a Badalona, Abel García Ayala va voler sumar-se a l'homenatge al Mestre interpretant la seva “Fantasía - Sonata op. A-22” per a guitarraTot seguit pots veure el vídeo d'aquesta actuació:

Retrat de Joan Manén, obra de Ramón Casas (MNAC)

From Wikimedia Commons - Public DomainEnguany celebrem també el centenari d'un altre gran músic argentí: Ariel Ramírez (1921-2010). Gran pianista i prolífic compositor, va crear un gran nombre d'obres de tot tipus, aconseguint fama mundial amb algunes com amb la cançó "Alfonsina i el Mar", que va compondre juntament amb l'escriptor Félix Luna.

Moltes són les adaptacions d'aquesta bella obra que s'han fet per a guitarra, sent actualment una peça que molts guitarristes interpreten com a bis a al final dels seus recitals.

En el concert que va organitzar la nostra associació l'any 2013 a Badalona, el sud-coreà Daekun Jang la va interpretar de manera magistral. Ho recordem en el centenari del seu autor amb el vídeo que vam enregistrar: