From Wikimedia Commons - Public DomainEnguany celebrem també el centenari d'un altre gran músic argentí: Ariel Ramírez (1921-2010). Gran pianista i prolífic compositor, va crear un gran nombre d'obres de tot tipus, aconseguint fama mundial amb algunes com amb la cançó "Alfonsina i el Mar", que va compondre juntament amb l'escriptor Félix Luna.

Moltes són les adaptacions d'aquesta bella obra que s'han fet per a guitarra, sent actualment una peça que molts guitarristes interpreten com a bis a al final dels seus recitals.

En el concert que va organitzar la nostra associació l'any 2013 a Badalona, el sud-coreà Daekun Jang la va interpretar de manera magistral. Ho recordem en el centenari del seu autor amb el vídeo que vam enregistrar:

VÍDEO: ALFONSINA Y EL MAR

 


Unknown author, Public domain, via Wikimedia CommonsLa cançó “Alfonsina y el Mar” es va publicar per primera vegada, cantada per Mercedes Sosa, en el disc “Mujeres Argentinas” l'any 1969. En la fotografia de l'esquerra veiem a Mercedes Sosa amb Ariel Ramírez (al piano). Al darrera, dret, Félix Luna

La cançó és un homenatge a la poeta, també argentina, Alfonsina Storni, que es va suïcidar el 1938 a Mar del Plata, llençant-se a l'aigua des d'una escullera (la cançó, més poètica, diu que es va internar lentament al mar). Ariel Ramírez no va conèixer directament Alfonsina, però ella havia estat alumna del seu pare, Zenón Ramírez, que va explicar al seu fill de primera mà el drama de la poeta.

Nascut a Santa Fe, Argentina, un 4 de setembre, Ariel Ramírez va ser un gran difusor de la cultura tradicional a través d'una àmplia discografia i de les seves actuacions al capdavant de la seva companyia des de 1955 fins a 1980. Es considera que la seva obra més rellevant és la "Misa Criolla" formada per un notable conjunt d'inspirades melodies originals, basades en ritmes regionals de la tradició musical argentina i hispanoamericana.

Més informació sobre Ariel Ramírez: Wikipedia en espanyol

 

 


 

DAEKUN JANG

Daekun Jang va començar a estudiar guitarra als 13 anys a Seül, Corea. Posteriorment es va traslladar a Espanya per estudiar amb Manuel González a l'Escola Luthier d'Ars Musicals de Barcelona. Va prosseguir els seus estudis amb José Tomás en el Conservatori Superior de Música Oscar Esplà d'Alacant, on va obtenir el Premi Extraordinari. De 1997 a 2000, va continuar estudis amb el guitarrista de renom mundial Oscar Ghiglia a Basilea, Suïssa i també va estudiar baix continu amb el llaütista Peter Croton a la Schola Cantorum Basiliensis. Ha assistit a seminaris i classes magistrals de Gustav Leonhardt, Erika Schneider, Hopkinson Smith, Gerardo Arriaga i György Kurtág.

Destacat intèrpret de cambra i solista, des de 1993 fins 2003 Daekun Jang va guanyar més de 20 concursos internacionals de guitarra. Ha actuat en auditoris d'Espanya, Alemanya, Itàlia, Portugal, Suïssa, Corea de Sud, Mèxic i Japó. També ha interpretat com a solista al costat d'orquestres com l'Orquestra Simfònica de la Ciutat de Mèxic, l'Orquestra Simfònica Europea Mediterrània, l'Orquestra Filharmònica de Bucheon, l'Orquestra Filharmònica de Seongnam, l'Orquestra Simfònica de KBS i l'Orquestra Clàssica Santa Cecília. Amb aquesta última, al febrer de 2009, Daekun Jang va ser el solista convidat a interpretar el Concert d'Aranjuez en l'acte de commemoració del desè aniversari de la mort del seu autor, Joaquín Rodrigo, actuació que va ser molt aplaudida per crítica i públic.

L'any 2013 va actuar al Tatre Principal de Badalona, en un concert organitzat per la nostra associació. (VEURE CRÒNICA I FOTOS)

 

Vés / Torna al Blog