Celebrat el dia 16 de juliol de 2022 en el badiu de l'Associació de Veïns del Centre de Badalona

 

El nostre particular concert-homenatge al luthier Ignacio Fleta, amb motiu dels 125 anys del seu naixement, va aconseguir convocar un bon nombre d'assistents en un esdeveniment a l'aire lliure que va ser solemne i festiu alhora.

 

Entre el públic hi havia personalitats del món de la guitarra, coneixedors de la importància de l'obra d'aquest luthier aragonès que va desenvolupar la seva carrera a Barcelona i que va marcar tota una època, però també aficionats i veïns amb ganes de gaudir d'un concert singular a la fresca, al badiu de la seu de l'Associació de Veïns del Centre de Badalona, entitat col·laboradora d'aquest esdeveniment.

L'acte també va reunir un grup de descendents d'Ignacio Fleta amb les seves famílies, que es van retrobar en aquest homenatge.

En aquest ambient distès, i després d'una breu presentació a càrrec del luthier Antonio Manjón, president de la nostra Associació, vam conèixer les fites principals de la vida d'Ignacio Fleta de la mà del seu nét, Gabriel Fleta, continuador d'aquesta saga familiar d'il·lustres lutiers, que va haver de respondre també a diverses preguntes dels assistents.

Tot seguit, Tomàs Montilla ens va oferir un recital amb dues guitarres Fleta, començant amb la Fleta número 998, amb tapa harmònica de cedre, i canviant-la a mig recital per la Fleta número 1096 amb tapa d'avet. Amb aquests instruments va interpretar un ventall d'obres de diferents autors, estils i èpoques: Bach, Tàrrega, Albéniz, Mascagni, Llobet i Piazzolla.

Amb aquest acte, l´Associació de la Guitarra de Badalona ha celebrat el segon dels tres concerts d´homenatge a grans luthiers previstos per a aquest any. El següent i últim serà el Concert de Tardor que tindrà lloc pel novembre.

Finalment, volem mostrar el nostre agraïment a la família Fleta, a Tomàs Montilla, a l'Associació de Veïns del Centre de Badalona, als patrocinadors i tots els assistents al concert.

A continuació podeu veure un vídeo-resum de l'acte. Tot i que va durar una hora i mitja, el vídeo que hem editat el resumeix en poc més de cinc minuts.

 

 

VÍDEO

 

VIDEO-RESUM DEL CONCERT HOMENATGE A IGNACIO FLETA A BADALONA:

 

 

 

MÉS IMATGES DEL CONCERT D'ESTIU 2022:

 

 

 

 


IGNACIO FLETA

homenatge

125è aniversari

A BADALONA

 

 

AMB EL SUPORT DE:

 


 

ORGANITZA                                              COL·LABOREN

                                           

 


 

INFORMACIÓ ADDICIONAL:

 

 

TOMÀS MONTILLA

Natural de Barcelona, va cursar els seus estudis musicals al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona amb els mestres Cesar Roche (guitarra) i J. Poch, M. Oltra, C. Guinovar, i J. Soler en harmonia, contrapunt i història de la música, graduant-se amb el títol Superior de Música, especialitat en guitarra.

Va completar la seva formació com a guitarrista rebent classes magistrals de José Tomás, John Williams i David Russell.

El 1984 va estrenar, juntament amb C. Fernández, la obra “Llums de Desembre” que A. C. Alabert va compondre per a duet de guitarres, a petició seva, i que va ser premiada en concurs.

El 1986 va ser premiat a la “Mostra de Música per a Solistes i Grups de Cambra”.

Ha actuat en nombrosos concerts com a solista i ha format part de diverses formacions instrumentals.

Ha compost obres per a guitarra i té publicats diversos estudis tècnics.

 

Tomàs Montilla va interpretar les obres del recital amb dues guitarres FLETA:

Guitarra Fleta núm. 998 - Cedre del Canadá i palisandre de l'Índia

Guitarra Fleta núm. 1096 - Avet italià i palisandre de l'Índia

 

 

 

 


 

QUI VA SER IGNACIO FLETA?

 

 

Ignacio Fleta en su tallerAquest luthier aragonès, establert a Barcelona, va tenir un gran prestigi als anys 60 i 70 del segle passat gràcies a la gran qualitat dels instruments que construïa al seu taller del Carrer dels Àngels.

A la seva bona feina s’hi va sumar el fet que Andrés Segovia i John Williams van adquirir diverses de les seves guitarres i hi van tocar assíduament, la qual cosa va fer créixer la seva fama i va provocar que la llista de comandes de guitarres Fleta augmentés tant, que el temps d’espera per aconseguir-ne una va arribar a ser de 15 anys.

Les guitarres Fleta esdevingueren un autèntic mite per als amants d'aquest instrument!

 

 

BIOGRAFIA BREU

 

Ignacio Fleta Pescador va néixer a Huesa del Común, a la província de Terol, el 31 juliol de 1897. Era el fill petit de l'ebenista Francisco Fleta Plou. Els seus germans també van esdevenir luthiers: Bienvenido (1882-1971) i Francisco Manuel (1890-1981).

Seguint els passos dels seus dos germans més grans, Ignacio es va iniciar en el coneixement de la fusta amb el seu pare i als tretze anys, ja a Barcelona, va començar la seva formació com a lutier al costat de Francisco Manuel, amb qui va obrir un taller el 1915 al carrer Valldonzella.

Va continuar aprenent durant un temps amb Étienne Maire Clarà (1867-1935) que també havia estat mestre del seu germà, i posteriorment a França al taller de Philippe Le Duc.

L'any 1927, Ignacio Fleta va tornar a Barcelona i va obrir el seu propi taller, on construïa tota mena d'instruments de corda: violins, guitarres, violes, contrabaixos, violoncels... arribant a realitzar treballs per a Pau Casals.

Entre el 1939 i el 1945, el conjunt vocal i instrumental Ars Musicae li va encarregar la construcció-reproducció d'una col·lecció d'instruments antics que incloïa violes, llaüts, fídules, rabecs, arpes gòtiques, lires de braç i violins. L'èxit d'aquest treball li va fer adquirir una gran reputació com a luthier.

L'any 1955 va escoltar per primera vegada Andrés Segòvia interpretar Bach a la guitarra i es va emocionar tant que va decidir dedicar-se exclusivament a la construcció d'aquest instrument. 

El 1957 va rebre el primer encàrrec de Segòvia, per a qui acabaria construint un total de tres guitarres, aconseguint així fama mundial. Amb una producció de només unes 16 guitarres a l'any, aviat les llistes d'espera de Fleta es van fer tan llargues que pràcticament era impossible aconseguir un dels seus instruments.

La llista de grans guitarristes que van tocar amb guitarra Fleta inclou, a més d'Andrés Segòvia, a John Williams, Alirio Díaz, Alexandre Lagoya, Eduardo Falú, Carlos Bonell, Alberto Ponce, Turibio Santos, Marcelo Kayath, Jorge Morel, Adam Holzman, Dagoberto Linhares

Ignacio Fleta va morir a Barcelona l'11 d'agost del 1977, als 80 anys. Els seus dos fills, Francisco (1925-2003) i Gabriel (1929-2013) que havien après l'ofici i treballat amb ell durant molts anys, es van fer càrrec del taller i van continuar construint guitarres.

En l'actualitat, és Gabriel Fleta, nét d'Ignacio i fill de Gabriel, qui continua la saga familiar, mantenint la tradició constructiva i l'alta qualitat dels instruments Fleta. 

 Ignacio Fleta (dreta) amb els seus fills Francisco (esquerra)
Gabriel (centre)

  

GABRIEL FLETA

 

Nascut el 1963 a Barcelona, ​​Gabriel Fleta és la tercera generació de lutiers Fleta.

Va aprendre l'ofici amb el seu avi Ignacio, el seu pare Gabriel, i el seu oncle Francisco. Va començar als 13 anys, durant els estius. Als 17 va acabar la seva primera guitarra, que va construir amb fustes senzilles, seguint les indicacions del seu pare.

Tot i això, ell mateix explica que, per assolir la destresa i el nivell necessaris per realitzar correctament tot el procés de construcció d'una guitarra Fleta, li van caldre set anys més d'aprenentatge i pràctica al taller, que va complementar amb cinc cursos de guitarra al Conservatori, que el van formar també com a músic i li van permetre comprendre millor els gustos i les necessitats dels guitarristes.

Avui, Gabriel Fleta treballa al seu taller del carrer Farell, número 15, al barri barceloní d'Hostafrancs, on continua perfeccionant les guitarres que van enamorar Andrés Segovia el 1955, mantenint viva la tradició familiar de la construcció d’instruments d'alta qualitat pels millors guitarristes del món.

GABRIEL FLETA / Foto: Ana Jiménez Remacha