EN MEMÒRIA D'ENRIQUE GARCÍA CASTILLO

Amb l'aforament pràcticament ple, el dissabte 12 de novembre del 2022 vam celebrar el nostre ja tradicional concert de tardor de guitarra clàssica a l'església dels Pares Carmelites de Badalona. En aquesta ocasió ha estat el guitarrista Arnaldur Arnarson el protagonista d'un concert dedicat a atansar la guitarra clàssica a la població de Badalona i a retre un homenatge a Enrique García Castillo, un luthier llegendari, de qui havíem commemorat el centenari de seva mort pocs dies abans.

Per aquest motiu, Arnarson va interpretar les tres primeres obres del programa amb una guitarra Garcia construïda el 1914, un instrument que actualment forma part de la col·lecció de guitarres històriques de Casa Luthier, patrocinador freqüent de la nostra Associació, que la va cedir per a aquest esdeveniment.

 

UN TRIBUT A L'AMISTAT

Utilitzant primer la guitarra García i per la resta del concert una altra guitarra igualment destacable - una Fleta de 1979 - Arnaldur Arnarson ens va oferir un magnífic recital de guitarra clàssica en què va interpretar obres de Sor, Albéniz, Granados, Bach, Ravel i Tansman, en un programa inspirat pel desig de rendir tribut a l'amistat. Així ens ho va explicar el mateix Arnaldur, que va configurar el programa triant alguns autors que en vida van ser molt bons amics entre si, com Albéniz i Granados, o Tansman i Ravel. D'aquesta manera, va adornar el recital amb explicacions i anècdotes sobre l'amistat existent entre aquests músics, comentaris que van agradar a un públic predisposat i molt receptiu, que va saber apreciar aquesta tasca de divulgació i alhora gaudir encara més del mestratge interpretatiu d'aquest gran guitarrista islandès establert a Barcelona.

Tan a gust es va sentir el públic que Arnarson va haver d'afegir al programa dos bisos abans de poder donar per acabat el recital: la Dansa Espanyola núm. 5 d'Enric Granados i a continuació ens va obsequiar amb una melodia de la seva terra, Islàndia, en una transcripció per a guitarra de la qual ell n'és l'autor.

 

JA SON ONZE!

El temps passa volant, però amb molta satisfacció hem celebrat el nostre 11è Concert de Tardor, on hem pogut escoltar el so d'una guitarra construïda per un gran mestre luthier fa més de 100 anys, amb un so dolç, baixos profunds i aguts brillants, tan característics dels grans guitarrers d'aquella època, com Enrique García, que van assentar el prestigi del so de la guitarra espanyola a tot el món. Un autèntic luxe que, gràcies al bon estat de conservació de l'instrument, hem pogut apreciar en directe, a les bones mans d'Arnaldur Arnarson, en aquest Concert de Tardor a Badalona.

  

 

 

MULTIMEDIA

VÍDEO

A continuació pots veure i escoltar la peça amb la qual Arnaldur Arnarson va encetar el concert, l'"Andante Largo op.5 n.5" de Ferran Sor, interpretat amb la guitarra Garcia número 154, construïda el 1914.

 

 

Més imatges del concert:

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


PATROCINADORS

 

CONCERT DE TARDOR 2022

 

ARNALDUR ARNARSON

 

Homenatge:

 

CENTENARI

DE LA MORT DEL LUTHIER

ENRIQUE GARCÍA CASTILLO

 

 

AMB EL SUPORT DE:

 


 

COL·LABOREN:

 

   

 


 

ORGANITZA:

 


Arnaldur Arnarson

Va néixer a Reykjavík, Islàndia. Començà els seus estudis de guitarra a Suècia als deu anys amb Sten Ljungdal. Més tard va continuar a la Tónskóli Sigursveins D. Kristinssonar de Reykjavík amb Gunnar H. Jónsson. El 1982 es va graduar al Royal Northern College of Music de Manchester, on els seus mestres van ser els guitarristes Gordon Crosskey i John Williams i el director d'orquestra i pianista grec George Hadjinikos. Feu un any de perfeccionament amb José Tomás a Alacant i ha rebut consells remarcables dels mestres Oscar Ghiglia, David Russell i del gran llaütista Hopkinson Smith.

Ha guanyat premis en concursos internacionals, entre els quals, el primer premi del XXI Concurs Internacional de Guitarra "Fernando Sor" a Roma el 1992. El mateix any fou l'únic guitarrista, d'entre més de cent aspirants, en arribar a la final del concurs "East and West Artists" a Nova York, dirigit a instrumentistes solistes i grups de cambra.

El seu repertori comprèn des del renaixement fins els nostres dies. Com a destacat intèrpret de Bach fou convidat el 1985 a oferir recitals monogràfics en diversos cicles de música a diferents ciutats espanyoles. La seva interpretació del Concierto de Aranjuez, de Rodrigo, amb l'Orquestra Simfònica d'Islàndia (1990) i el seu recital al Festival d'Art de Reykjavík (1992), el van consolidar com un dels més prestigiosos músics d'Islàndia.

El novembre del 2000 va causar gran sensació la seva actuació com a membre de l’Ensemble Barcelona Nova Música a l'Auditori de la SGAE, a Barcelona.

A més del seu treball com a solista, en recitals i amb orquestra, actua en duo amb cantants, altres instrumentistes, quartets de corda i altres formacions cambrístiques. Ha ofert concerts i classes magistrals de guitarra i música de cambra a Europa, Austràlia, EUA i Sud-Amèrica. Participa sovint com a jurat en concursos internacionals de música.

 


 

QUI VA SER ENRIQUE GARCÍA?

 

A principis del segle XX, aquest constructor de guitarres madrileny instal·lat a Barcelona, va assolir un gran prestigi i va fer revifar l'escola catalana de guitarrers.

La qualitat del seu treball li va permetre mantenir un contacte estret amb els guitarristes més famosos de la seva època, com Francisco Tárrega i Miquel Llobet.

  

 

 

BIOGRAFIA BREU

Enrique García Castillo va néixer a Madrid l'any 1868. Tot i que el seu pare, Juan García, era constructor de guitarres, va començar el seu aprenentatge al prestigiós taller de Manuel Ramírez, per a qui va treballar durant uns quants anys. El 1893 una guitarra construïda per Enrique García va guanyar el primer premi a la Exposició Mundial de Chicago.

L'any 1895 es va traslladar a Barcelona, on va obrir un taller al carrer d'Aragó nº 455. El 1903 va traslladar el seu taller al mateix carrer, al número 369, i l'any 1908 es va traslladar de nou, aquesta vegada al Passeig de Sant Joan nº 110.

A la Barcelona de principis de rsegle XX s'hi concentraven els millors guitarristes del moment. La qualitat del treball d'Enrique García va fer d'ell un referent, un fet que va suposar un gran impuls per a l'Escola Catalana de Guitarrers.

Enrique García va morir el 31 d'octubre del 1922, ara fa 100 anys. L'endemà, “El Noticiero Universal” va publicar la seva necrològica. Entre altres coses, deia el següent:

 

“Llegó a adquirir tal perfección en su arte que puede afirmarse sin exageración que las guitarras que salieron de sus manos superaban en calidad y en cantidad de sonido a las mejores que se han fabricado, incluso a las del famoso Torres”

 

”hay fundadas esperanzas de que el brillante nombre de la casa García  no se extinguirá, pues su único e inteligente discípulo, Francisco Simplicio, se propone continuar la labor del maestro, habiendo dado ya alguna buena muestra de ello. Descanse en paz el guitarrero insigne.” 

 Guitarra García núm 154 - Any 1914

Col·lecció d'instruments històrics de Casa Luthier 


 

ß Tornar